Växjö

Växjö Lakers räddas

Ishockeyföreningen Växjö Lakers räddas från konkurs. De pengar som samlats in under de senaste veckorna täcker det mesta av skulderna.

Räddningsaktionen innebär också att ett helt nytt bolag bildas där företagaren och Lakersentusiasten, Anders Öman, blir en av delägarna. 

Operation ”Rädda Lakers” har de senaste veckorna utvecklats till en tvåstegsraket.

Steg ett är en ren sanering av föreningens usla ekonomi.

De insamlade pengarna, ungefär 2,5 miljoner kronor, från bland andra supportrarna, plus ytterligare 300 000 kronor som den gamla styrelsen tillför gör att klubben undviker konkurs. Det innebär att Lakers får behålla sin allsvenska plats.

Steg två innebär att elitlaget bolagiseras, Växjö Lakers Idrotts AB.

Där följer fördelningen av aktierna Riksidrottsförbundets stadgar. I det här fallet innebär det att föreningen kommer äga 51procent av aktierna. Den andra delen, alltså 49 procent, kommer Anders Öman och företagaren Michael Marchal att äga.

De har tillsammans satsat två miljoner kronor i bolaget och det är pengar som ska bilda grundplåten för mer långsiktiga satsningar.

-Man kan säga att de pengar som man samlat in gör att vi kommer upp till ytan. Nu visar vi också svansen. Det blir lättare att göra bra saker, säger Anders Öman.

Bolagisering var också ett krav från Anders Öman och Michael Marchal.

Många sponsorer har efterfrågat en långsiktighet och det räknar Anders Öman med att en bolagisering ska säkerställa. Dessutom får han som aktieägare betydligt större inflytande på klubbens ekonomi.


Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista