Växjö

Stor förändring i området kring Karolinerhuset

Området mellan Karolinerhuset och det så kallade Strykjärnet i Växjö kommer snart att genomgå en stor förändring. Det stod klart när Svenska kyrkan idag presenterade planen för hur Karolinerhuset, ska göras om till församlingshem.

Fyra arkitektbyråer har tävlat om att få utforma ett nytt hus i jämte Karolinerhuset, men det vinnande bidraget som presenterades idag innehåller inte bara ett nytt hus, utan även trädgårdar, ett torg och en servering.

Olof Thedin, på Arkitektbolaget Kronoberg som är den som står bakom det vinnande bidraget, tror att det här kan kommer att förändra hela Växjö.

- Det kommer bli en samlingsplats för Växjöborna och det kommer att flytta centrum österut, säger han.

Det är ett område på mellan 2500 och 3000 kvadratmeter mellan Karolinerhuset och Strykjärnet som snart kommer få ritas om.

Först och främst ska ett nytt hus byggas ihop med Karolinerhuset och tillsammans ska de två byggnaderna bilda ett församlingshem. Det nya huset blir i svart granit och kommer att sänkas ner något i marken.

- Det var viktigt att det syns att det nya huset är nytt, det ska synas att det är byggt på 2000-talet, säger Olof Thedin.

Men förutom huset innehåller också Olof Thedins förslag en slags park, med tre olika trädgårdar, en fruktträdgård, en örtaträdgård och en vattenträdgård med en damm. En cafeteria ska byggas och så ett torg där konsterter kan anordnas.

Den här planen som kyrkan nu ska gå vidare med till Växjös byggnadsnämnd, var det dyraste av de fyra som tävlat.

20-25 miljoner kronor är en uppskattning som domprosten Jan-Olof Johansson gör idag, men det kan också bli dyrare, säger han.

- Det vet vi inte förrän vi vet exakt vad det är vi ska göra, säger han.

Men pengar finns, dels har kyrkan satt av pengar till det här under lång tid och dessutom ska det gamla församlingshemmet på Nygatan 6 säljas. Och om två år hoppas Johansson att i varje fall det nya huset ska vara klart.

- 2010 hoppas jag vi kan stå framför det nya och det gamla huset, säger Jan-Olof Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista