MARKARYD

Danskar på kö för att vara med i planerad miljardsatsning i Traryd

Under torsdagskvällen väntas politikerna i Markaryd ge klartecken för att sätta igång den planerade miljardsatsningen på att anlägga en golf- och fritidsanläggning i Traryd. Enligt de danska investerarna står redan hundratals danskar i kö till de 550 hus som också ingår i planläggningen.

- Vi har en databas på 300 människor som väntar på att detaljplanen ska bli godkänd, säger Allan Damici som är en av delägarna i DK Nordic som skrivit avtal med Markaryds kommun.

Lagaån breddar och ser mest ut som en sjö strax norr om Traryd. Här i ett 220 hektar stort område ska en Golfresort - unik i sitt slag i Sverige - växa fram de närmaste åren är det tänkt.

Kommunpolitikerna i Markaryd är överväldigade. Under torsdagskvällen väntas de ge klartecken för att sätta igång. De ekonomiska riskerna bedöms som obefintliga av politikerna och deras rådgivare.

Och förberedelserna för att exploatera området är redan i full gång.

Per Asp leder det arbetet på plats i Traryd.

- Just nu håller vi på att markera ut både vägar och golfbana för att förbereda oss för avverkning kring det hela. Och det ska sedan förberedas för schakt med höjder och bredder för golfbanan och hela infrastrukturen, berättar han.

Golfresorten ska erbjuda en 18-hålsbana och det mesta när det gäller fritidsaktivitetet, från fiske till skidåkning på vintern.

Dessutom, 550 hus som i huvudsak ska säljas till danskar.

Pris: runt ett par miljoner kronor styck.

Det handlar om en investering på över en miljard kronor - i Traryd.

Bakom satsningen står en före detta racingstjärna, Michael Klostermann, och en före detta advokat, Allan Damici, och deras bolag DK Nordic, där Eik Bank också är delägare.

Redan nu står alltså 300 danskar på kö, enligt Allan Damici.

Närheten till Danmark, lägre huspriser i Sverige och en vacker natur, nej, Allan Damici säger sig inte ha några som helst farhågor om att ro Lagan Lake Golf Resort - som det marknadsförs som - i hamn.

Stora projekt innebär ofta proteststormar. Men inte i Traryd. Här är det snarare förväntan och nyfikenhet som råder.

- Du vet här blir lite folk och så. Jag tror det blir kul, säger Trarydsbon Östen Pettersson.

Men tror du att det blir av?

- Ja, det får jag hoppas.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista