Kronoberg

Landstingsdirektör nöjd med avtal

Arbetsgivaren Landstinget Kronoberg är nöjd med det avtal som Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting enades om på onsdagskvällen.

Många sjuksköterskor anser att den nära sex veckor långa strejken gett alldeles för lite. Men landstingsdirektören Börje Lindqvist tycker att avtalet är bra.

-Det ligger väldigt nära det bud som fanns redan i mars, och ur den aspekten måste man väl som arbetsgivare ändå säga att avtalet är bra, säger Börje Lindqvist.

Avtalet ger en lägstalön på 21100 kronor efter ett år i yrket, och nio procents ökad lön på tre år. Det är bara en halv procentenhet mer än i det bud som Vårdförbundet sa nej till före strejken. Nu hänger mycket på vad de lokala förhandlingarna ute i landstingen ger. Börje Lindqvist säger att vissa grupper kan räkna med mer pengar än andra.

-Vi befinner oss i en konkurrenssituation med andra landsting och vårdgivare, runt vissas unika kompetenser.

Vad är det för grupper?

-Det är framförallt specialutbildade sjuksköterskor, barnmorskor, operationssköterskor, anestesisköterskor, och säkert några andra grupper, säger Börje Lindqvist.

Kan de grupperna vänta sig lite mer utfall?

-Ja, det är väl inte alldeles orimligt, säger Börje Lindqvist.

Avtalet kostar runt 45 miljoner kronor på tre år, samtidigt som landstingets ekonomi är mycket ansträngd.

-Vi måste ha råd med det. Nu har vi skrivit på ett avtal, så då får vi säkerställa att det finns resurser för det.

Måste man spara på annat håll?

-Nej, inte bara för denna sakens skull, säger landstingsdirektör Börje Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista