Kronoberg

S förslag till landstingsbudget utan besparingar

På torsdagen presenterade socialdemokraterna i landstinget sitt förslag till budget för nästa år.

Och medan alliansen anser att det behöver sparas 63 miljoner, så innehåller socialdemokraternas förslag inte några besparingar, bara satsningar.

Till exempel ska 24 miljoner gå till psykiatrin, något som de anser att det finns pengar till.

- Det finns ett anslag i landstingsdirektörens förslag, som handlar om att 24 miljoner ska användas till utveckling. De pengarna vill vi använda till att utveckla psykiatrin, säger Anna Fransson (s) landstingsråd.

När alliansen 27 maj presenterade sin budget stod det klart att det är nya tuffa sparkrav som väntar - 63 miljoner kronor ska sparas under 2009, utöver de 30 som redan klubbats som rör psykiatrin.

Exakt hur de här pengarna ska sparas in kunde landstingsrådet Suzanne Frank inte svara på i tisdags, men enligt henne är ekonomin mycket ansträngd.

Men i socialdemokraternas budget finns inga siffror som tyder på att det ska sparas. Istället ska till exempel 24 miljoner alltså gå till psykiatrin, dessutom vill man bland annat skapa ett onkologcentrum för cancerpatienter och så ska 12 till 14 miljoner gå till en robot som kan utföra robotkirurgi.

Och det här är enligt Anna Fransson fullt möjligt att genomföra även utan stora besparingar. Till exempel kan man tjäna in en hel del pengar på effektiviseringar som inte ens behöver märkas, anser hon.

- Det kan finnas delar där man hittar effektiviseringar som inte påverkar patienterna eller utbudet, där det handlar om att hitta smartare sätt att lösa produktionen av vård, säger Anna Fransson.

Och dessutom tror hon att den borgerliga regeringen i höst kommer besluta om att ge mer pengar till landstingen.

- Regeringen säger att de vill satsa på till exempel äldre och psykiatrin, och då får man väl tro att de också vill skicka med pengar till det, säger Anna Fransson.

Men kan man verkligen räkna med att en borgerlig regering vill ge mer pengar till landstingen?

- Vi vill i alla fall avvakta regeringens budgetproposition innan vi tar ställning till hur mycket som behöver finansieras, fortsätter Anna Fransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista