Kronoberg

Alla inställda operationer klara först i höst

Det kommer att dröja minst till i höst innan Landstinget Kronoberg har jobbat ifatt alla operationer och undersökningar som man tvingats ställa in i samband med vårdstrejken. Det säger länssjukvårdsdirektören Martin Myrskog.

Fler än 200 operationer, och över 500 undersökningar har ställts in under de nästan fyra veckor som strejken pågått i Kronobergs län. Siffrorna är inte helt klara än, men en sak är säker, landstinget kommer att ha mycket att göra för att jobba ifatt efter strejken. Och många patienter kommer att få vänta.

-Vi närmar oss just nu semestern, så mycket av det här arbetet kommer att riktas in på vad vi ska göra i höst, säger länssjukvårdsdirektören Martin Myrskog.

Det är framförallt ortopediska operationer som ställts in. När det gäller undersökningar handlar det främst om mammografi. Och de som redan fått vänta, hamnar inte automatiskt först i kön, som ju hela tiden fylls på med nya patienter.

-Det som vi kommer att titta på väldigt mycket är utifrån en medicinsk prioritering, att de som är i störst behov av operation också ska få det. Sen är det troligtvis så att vi måste göra en hel del extra insatser för att komma ifatt i höst, säger Martin Myrskog.

Vårdgarantin gäller i teorin. Men i praktiken kommer landstinget inte kunna leva upp till den.

Martin Myrskog säger att landstinget inte kommer att spara några pengar på konflikten. Besparingen som inställda operationer gett, äts upp när operationsköerna ska betas av med hjälp av extrapersonal.

-Det kommer att kosta mer än det eventuella lägre kostnader som vi fått i samband med strejken, det är det ingen som helst tvekan om, säger Martin Myrskog.

Men vårdkonflikten har också varit positiv, landstinget har lärt sig mycket av den. Till exempel har man haft ett bra samarbete med kommunen, som tagit emot patienter som var klara för utskrivning. Det har frigjort vårdplatser på lasaretten. Man har också lagt in patienter direkt på vårdavdelningar, istället för att gå via akuten. Det är lärdomar som kan göra landstinget mer effektivt, anser Martin Myrskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista