Alvesta

Stoppa elevintag till hösten på gymnasiet - förslag till politiker i Alvesta

Niondeklassare som sökt de teoretiska programmen på gymnasiet i Alvesta kan tvingas söka sig till andra kommuner och gymnasieskolor.

Redan till hösten ska intagningarna till de här programmen stoppas, enligt ett nytt förslag.

16-åriga Nikita Rönning Ledström har sökt det samhällsvetenskapliga programmet och hon vill helst gå i just Alvesta.

- Jag tycker att det är dåligt. Det är många som byter från Växjö till Alvesta efter ett tag för att det är närmare. Så det tillkommer ofta många, säger hon.

Men det är bara 20 elever som sökt något av de teoretiska programmen samhälle, natur och teknik, på gymnasiet i Alvesta till hösten.

Och det är allt för få för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att ha kvar programmen, anser tjänstemän inom gymnasieskolan.

Förslaget till ansvariga politiker är därför nu alltså att stoppa intagningen till de teoretiska programmen till höstterminen.

Men det är en känslig fråga och vice ordförande i nämnden som hanterar gymnasieskolan i Alvesta, arbete och lärande, Annika Kuparinen-Larsson, värjer sig.

- Den ställningen tar vi nästa vecka. Innan dess kan jag inte ge något svar, säger hon.

Konkurrensen med friskolorna och de större gymnasieskolorna i framför allt Växjö har blivit allt tuffare med åren.

Som Sveriges Radio Kronoberg rapporterat tidigare söker sig mellan 80 och 85 procent av eleverna numera till andra gymnasieskolor.

Det innebär ökade kostnader i Alvesta - dels genom så kallade interkommunala ersättningar och dels genom att varje studieplats blir kostsam när det är så få elever.

Prognoserna pekar på minus nio miljoner kronor i år för gymnasiet.

Men vad ett intagningsstopp skulle ge är oklart, lokalerna finns kvar och MBL-förhandlingar om eventuella personalminskningar är inte klara.

Hur ska du göra nu?

- Vänta och se antar jag, säger Nikita Rönning Ledström som valt Alvesta för att det ligger nära hennes bostad och för att hon anser att lärarna är bra på skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista