Fosterdöd anmäls enligt Lex Maria

Chefläkaren vid Centrallasarettet i Växjö anmäler nu två ärenden till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Ett av fallen handlar om ett foster som dog, trots att förlossningsavdelningen gjorts uppmärksamma på att något kunde vara fel.

Den gravida kvinnan kontaktade förlossningen på grund av att hon tyckte att fosterrörelserna minskat. Kvinnan undersöktes men man hittade inget fel. Några dagar senare fick kvinnan värkar och då hon kom till förlossningsavdelningen konstaterades att fostret dött. Chefläkaren skriver i sin anmälan att en utredning av händelsen visar att en annan hantering möjligen skulle ha förhindrat det olyckliga förloppet.

Det andra fallet handlar om en patient som skadades då man opererade bort en polyp. Anlednigen var att utrustningen som användes, gick sönder. Skadan krävde en ny operation och flera dagars sjukhusvistelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista