Kommuner kan tvingas ta emot flyktingar

Kommuner ska kunna tvingas att ta emot flyktingar, och privata företag ska ta över kommunernas arbete med introduktionen.

Det är de två viktigaste förslagen i en utredning till regeringen på måndagen. 

Utredaren Monica Werenfels Röttorp lyfter bort ansvar från kommunerna, och lägger det på staten, på privata företag, och på flyktingen själv.

Den som fått uppehållstillstånd får välja en lots, ett företag som ska ta fram en plan för den första tiden i Sverige. I planen ingår undervisning i svenska och samhällskunskap, och målet är att få ett arbete.

Staten ska betala en slags lön till flyktingar som deltar i introduktionen - men den som inte är aktiv och till exempel uteblir från undervisningen, blir av med en del av pengarna.

Den nya introduktionen innebär att kostnaden för staten ökar med 1,3 miljarder kronor, men drygt 400 miljoner räknas hem genom att kommunerna blir av med både ansvar och resurser för introduktionen. Därmed blir den nya introduktionen nära 900 miljoner kronor dyrare än idag.

Angela Wiese

angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista