Brandingenjör: Stoppa engångsgrill

Anders Brodell, som är brandingenjör på Värends Räddningstjänst tycker att engångsgrillar borde förbjudas. Anledningen är att engångsgrillar varje år orsakar många bränder.

- Engångsgrillar är ingenting som vi på räddningstjänsten är förtjusta i överhuvudtaget. De orsakar väldigt många bränder. Man gör sig av med de här grillarna utan att kontrollera att de är ordentligt släckta, så vi brukar ha ett par-tre soprumsbränder varje vår eller försommar. Sen misstänker vi att i ett par fall av de skogsbränder vi har haft i förra veckan så har engångsgrillar varit den direkta brandorsaken, säger Anders Brodell som är brandingenjör på Värends Räddningstjänst.

Engångsgrillar är populära och lätta att ta med sig överallt, men Anders Brodell menar att folk i allmänhet har alldeles för dålig eller ingen släckutrustning alls med sig om en brand skulle uppstå. Så kallade glödbränder kan ligga och pyra i marken och blossa upp långt senare.

Det är just nu extremt torrt i skog och mark och detta i kombination med blåst ökar risken för bränder i samband med grillning. Snart stundar dessutom skolavslutningstider och Anders Brodell är orolig för den närmaste tiodagarsperioden.

- Vi vet ju att i samband med skolavslutningar så förekommer det diverse partyn, beachpartyn och eldfester och annat. Det brukar ju vara så att där de alkoholhaltiga dryckerna går in, där försvinner mycket av vettet och omdömet också, säger Anders Brodell.

Den som har tänt en engångsgrill har också ansvaret för att grillen sen blir ordentligt släckt och kall innan den slängs. Att orsaka en brand på någon annans mark kan få ödesdigra konsekvenser.

- Den som har hållit i tändstickan är fullt ut ansvarig för vad som händer. Det kan bli ett brottmål utav det hela, man har brutit mot eldningsförbudet och du hamnar i skadeståndsskyldighet till markägaren, säger Anders Brodell, brandingenjör på Värends Räddningstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista