Södra stoppar skogsarbete

Efter den senaste tidens varma och soliga väder är det mycket torrt i marken på vissa håll och gnistor från maskiner kan antända skogen. Skogsbolaget Södra stoppar därför delar av sitt arbete i skogen.

- Arbeten i skogen med band och kedjor får inte förekomma. Ska det ske något arbete så måste det vara utan kedjor och band, säger Södras skogsdirektör Mats Sandgren.

Däremot kommer avverkningen till viss del att kunna fortsätta och man kommer då att koncentrera sig på skogsskyddsarbete, att få undan vindfällen som enligt skogsvårdslagen ska vara ute ur skogen senast den första juli. Arbetet ska också ske på blöta och fuktiga platser. Samma sak gäller för arbeten med markberedning och där ska även vattentankar för släckning medföras och arbetet får bara genomföras på objekt som är så små att dom går att överblicka.

- Vi har att bedöma en helhet, vi måste väga risken för bränder mot annan skada som kan uppstå om vi inte fortsätter att arbeta. T.ex. granbarkborreskador då, säger Mats Sandgren på Södra.

Även på andra håll i landet, t.ex. i Hälsingland där det för tillfället pågår större skogsbränder, har flera skogsbolag stoppat all skogsavverkning och Länsstyrelsen i Kronoberg vädjade tidigare idag till skogsägare att avstå från arbete på platser där det är mycket torrt.

- Just nu är det en extremt stor brandrisk och extremt stor risk också för spridning när det väl har tänt. SMHI:s analyser av markfuktigheten och sådant visar på att risken är nu extremt stor, säger Länsstyrelsens informationschef Mikael Sundholm.

På vilket sätt kan en skogsmaskin orsaka en brand?

- Det är ganska lätt att det uppstår gnistbildning, inte bara vid sågning utan också när metalldelar stöter emot stenar. Så extremt torrt som det är nu så finns risken att den här lilla gnistan kan tända, säger Mikael Sundholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista