Växjö

"Hemlösa tävlar om sängplats"

Hemlösa i Växjö får i princip tävla om sängplatsen på kommunens akutboende. Det är först till kvarn som gäller och nu kräver organisationen Hela Människan Ria fler platser på boendet.

Hanna Näverbrant på den kristna organisationen Hela Människan-Ria beskriver situationen som en tävling mellan de hemlösa att få den enda sovplatsen som Växjö kommun tillhandahåller på sitt akutboende. Därför har Ria skickat en skrivelse till nämnden för arbete och välfärd där man vill uppmärksamma kommunen på problematiken som de få sängplatserna innebär.

-Vi vill att kommunen ska tänka över om de kan erbjuda fler akutplatser för de hemlösa. Vi ser också att de hemlösa bor hos vänner. Ofta drar de ner varandra i missbruk. Det kan bli konflikter som leder till vräkning och i slutändan fler hemlösa. Vi märker hur mycket den här sängplatsen betyder. Att få sova under tak, få lite frukost. De kommer hit och ser lite utvilade ut.

Vad gör de som inte får den här sovplatsen?

-De sitter i våra lokaler till klockan 16, då vi stänger. Sedan cyklar eller går de omkring. Sover på olämpliga ställen som trappuppgångar och vet inte vart de ska ta vägen. På vintern då det är kallt så är det ett ännu större problem.

Organisationen Ria känner till tio hemlösa i Växjö, men siffran är troligtvis högre. En sängplats är därför inte tillräckligt skriver de till kommunen.

Växjö kommun känner till problematiken. Willemo Karlsson (m) är ordförande i nämnden för Arbete och Välfärd och säger till Sveriges Radio Kronoberg att man jobbar på en lösning.

-Vid årsskiftet kontaktade vi föreningar och ideella organisationer om det fanns intresse att driva ett boende. Kanske kan vi tillsammans driva ett boende. Någon kan tillhandahålla lokaler, någon annan kanske kan tillhandahålla personal medan kommunen tecknar avtal och står för finansieringen.

Var i processen är ni nu?

Vi väntar på att den som har lokalen ska höra av sig.

Men om det inte händer någonting så är läget allvarligt säger Hanna Näverbrant på Hela Människan-Ria.

- Det kan resultera i att det stannar på den nivån som det är nu och ibland känns det som det är ohållbart, säger Hanna Näverbrant.


Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".