Ljungbyryttare tävlar om OS-plats

Med två månader kvar till OS hårdnar kampen om vilka svenskar som ska få delta. En av dem som vill till Kina är 44-årige Johan Lundin, som växte upp i Ljungby, och som är landslagsryttare i fälttävlan.

- Det är ju en dröm att få rida i ett olympiskt spel för Sverige, säger Johan Lundin och leder in hästen Major Tom i hagen.

Sedan några år tillbaka bor och tränar Johan Lundin på en gård utanför Halmstad. Tillsammans med 15-årige Major Tom har han erfarenhet från EM, VM och en mängd andra stora tävlingar men de har aldrig tävlat i OS.

Johan Lundin är en av åtta ryttare i landslaget i fälttävlan men bara fem av dem får åka till OS och till Hongkong, där alla ridtävlingarna hålls.

- Självklart är det jätteviktigt att få komma med, men min tävlingskarriär står inte och faller med OS, säger Lundin som inte vill spekulera i sina chanser att komma med i OS-laget.

Fälttävlan består av tre moment; dressyr, terrängritt och banhoppning och det svenska laget är redan klart för OS. Men vilka ryttare som ingår i laget beslutar landslagsledningen i slutet av juni. Tills dess återstår hård träning och två tävlingar för Johan Lundin och hans häst Major Tom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista