Myndigheter förbereder sig för storbrand

På grund av det torra och varma vädret har räddningstjänsten och myndigheterna förberett sig för att det kan bli omfattande bränder i länet.

- Vi följer väderläget och vi har tät dialog med Länsstyrelsen i Kronobergs län och övriga räddningstjänster. Vi är skärpta och följer läget helt enkelt och försöker göra det bästa av det, säger Carl Håkansson som är räddningschef i Ljungby.

Idag hölls ett nationellt möte där många av landets län och kommuner tillsammans med bland annat Krisberedskapsmyndigheten, räddningsverket och Försvarsmakten diskuterade vilka resurser som finns att tillgå och hur dessa ska fördelas om det blir nödvändigt. Dessutom fick man ta del av de erfarenheter man dragit vid bränderna som nyligen härjat i Hälsingland.

Länsstyrelsen i Kronoberg har undersökt här i länet vilka resurser som finns för stöd med släckning från helikopter. Man har också tillgång till ett antal materialdepåer med bland annat spadar och hackor som kan komma att användas av personal från hemvärnet vid ett eventuellt släckningsarbete.

Länsstyrelsen har också beslutat att utöka brandspaningsflyget från två till tre turer om dagen. Något som välkomnas av räddningschefen Carl Håkansson i Ljungby.

- Det har en oerhörd betydelse. Om man pratar för de västra delarna av länet så har vi brandflyg, vi har ögon både från öst och från väst nu och brandflyget ser brandens omfattning på ett helt annat sätt. Skulle vi inte hitta branden under larmets första skede så kan de dirigera oss rätt, säger Carl Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista