IT-experter avslöjar skattefusk

Misstänkt skattebrottslighet är det som ligger bakom beslutet att dra in restaurangerna Royal Thai och La Gondolas alkoholtillstånd. Den här typen av brott uppdagas ofta när Skatteverket genomfört så kallad spegling av kassaapparater.

Skatteverket i Växjö har flera IT-experter som arbetar med just spegling.

-Spegling innebär att vi gör en kopia av den data som finns i apparaten, på så sätt ser vi även det som raderats, säger Jonas Wirdegård, IT-utredare på Skatteverket i Växjö, och en av dem som arbetar med spegling.

Anledningen till att restaurangerna Royal Thai och La Gondola blev av med sina alkoholtillstånd, är att kommunen upptäckt att två personer som misstänks för skattefusk, sitter med i restaurangernas bolagsstyrelser.

Det handlar inte om den kvinna som driver restaurangerna, utan om en 51-årig kvinna och en 41-årig man, två personer som för några år sedan blev av med sina alkoholtillstånd när det uppdagades att de kunde ha fuskat.

Enligt åklagare Lars Jeppsson som leder förundersökningarna mot de båda, så är de misstänkta för skattebrott och bokföringsbrott. Hur mycket pengar de misstänks ha tjänat på fusket kan Lars Jeppsson i nuläget inte säga, men det rör sig om grova brott och enligt Lars Jeppsson är också fler personer inblandade.

Pengarna ska alltså kvinnan och mannen bland annat ha lurat till sig genom att manipulera kassaregistren, för att inte intäkterna skulle synas.

Att kassaregistren inte stämmer är något som allt oftare upptäcks av Jonas Wirdegård och hans kollegor, när de som det heter speglar registren.

-De senaste åren har det varit vanligt, säger Jonas Wirdegård.

Och det handlar ofta om stora summor.

-Det har som mest rört sig om miljoner, säger Johan Wirdegård.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista