Kronoberg

Kriscentrum för kvinnor och barn planeras i Kronoberg

Ett jourcentrum för familjer där det förekommer våld - kan komma att öppnas i länet. I höst startas en utredning om ett sådant centrum, som redan finns på flera andra ställen i landet.

Kvinnor och barn som blir misshandlade hemma är mycket utsatta. Att söka hjälp är kanske inte alltid lätt, för vart ska man vända sig?

Även männen som slår är i behov av hjälp - och nu finns alltså planer att öppna ett jourcentrum i länet dit familjer där det förekommer våld hemma kan vända sig. Alltså även män ska kunna få hjälp där.

Tanken är att alla kommuner ska finnas med i satsningen.

Vitsen är att man ska kunna söka hjälp utan att socialförvaltningens myndighetsutövning blandas in, något som man tror gör att fler vågar söka hjälp.

I Kalmar öppnar man i höst ett liknade kriscentrum. Vingen heter det och verksamhetschefen Ann Isaksson som tagit tjänstledigt från sitt jobb som polis för att bli chef där - vet att behovet av ett sådant här centrum är enormt. Hon har rest runt i landet och besökt liknande jourcentraler:

- Exempelvis i Halmstad, där man startade i april, hade man tre nya ärenden om dagen från första dagen, säger Ann Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista