Växjö

Svartjobbsrättegång inledd i Växjö

På tisdagen inleddes rättegången mot sju personer som åtalats för omfattande ekonomisk brottslighet med svartjobb, falska fakturor och en omsättning på cirka 90 miljoner kronor.

Huvudmannen i härvan är en man i 30-årsåldern från Älmhults kommun. 

Det var trångt i sal 1 i Växjö tingsrätt när de sju åtalade tillsammans med sina advokater satt på ena sidan av rättssalen. På andra sidan satt åklagare Lars Jeppsson, som under inledningen av rättegången försökte visa att samtliga åtalade verkligen funnits med i de bolag som varit inblandade i den är härvan.

Det handlar bland annat om omfattande uthyrning av svart arbetskraft, chaufförer som hyrts ut till olika åkeriföretag. Fifflet har man försökt dölja genom falska fakturor, hävdade åklagaren.

Det är grov ekonomisk brottslighet och stora summor pengar det rör sig om, sa Lars Jeppsson, som använde overheadbilder för att visa hur pengar flyttats fram och tillbaka mellan bolag och personer utan att skatt har betalats in och med hjälp av oriktiga fakturor och utan bokföring.

Tre av de åtalade kommer från länet och mannen från Älmhults kommun, som suttit häktad sedan härvan nystades upp, pekades ut av åklagaren som den som styrt de oseriösa företagen, om än i kulisserna. Han nekade till brott.

Den ende av de sju som erkände var en göteborgare, som medgav att han varit med och hyrt ut svart arbetskraft och betalat ut svarta löner.

Rättegången inleddes under tisdagen och ska fortsätta i flera dagar.


Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista