Lenhovda

Lenhovdabranden under kontroll

Den stora skogsbranden söder om Lenhovda i Uppvidinge kommun var på onsdagsmorgonen under kontroll. Branden bröt ut på tisdagseftermiddagen och räddningstjänsten fick arbeta med släckningen hela natten.

På onsdagsmorgonen återstod eftersläckningen, enligt räddningschefen Per Pettersson som också var på brandplatsen under natten. 

Han kan inte säga hur stort området som brunnit är. Den starka vinden gjorde att elden hoppade snarare än spred sig, och det har därför brunnit på ett antal olika platser i skogen, säger Per Pettersson till SR Kronoberg.

Branden orsakades troligen av ett elektriskt överslag, när ett träd föll mot en kraftledning.

Det var skogsägaren Mats Wäglind själv som upptäckte branden i sin egen skog. Han larmade räddningstjänsten och försökte sedan själv släcka elden.

-Men det var meningslöst, branden hoppade 50 meter. Vi fick utrymma, det blev så mycket rök att jag inte kunde andas, säger han.

Var du rädd?

-Ja, det var jag. Men vinden låg åt ett håll, så det var inte så stor risk att man skulle bli innebränd, säger skogsägaren Mats Wäglind.

En militärhelikopter kallades in, men fick problem med vattentanken. En mindre helikopter som fanns på plats kunde först inte lyfta på grund av den kraftiga vinden. Senare kunde den ändå sättas in och hjälpa till med släckningen.


Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista