Kronoberg

Ingen specialistvård för döende

Kronoberg utmärker sig som det enda länet i hela Sverige som inte har en enda plats för specialiserad vård i livets slutskede, så kallad palliativ vård.

Nationella Rådet för Palliativ Vård riktar nu hård kritik mot både landsting och kommuner i Kronoberg.

- Jag tycker att det här är upprörande att man inte har någon vård för svårt sjuka och döende människor i behov av symtomlindring, säger Sylvia Sauter, som är koordinator på Nationella Rådet för Palliativ Vård.

Intresseorganisationen Nationella Rådet för Palliativ Vård har gjort en sammanställning, en guide, över den specialiserade vården i Sverige för personer som är döende.

Enligt den här sammanställningen finns det alltså inte en enda vårdplats i hela Kronobergs län som uppfyller de krav som ställs, som till exempel en samlad specialistkompetens och att det ska finnas läkare och sjuksköterskor tillgängliga dygnet runt.

- Det ser ju dåligt ut på papperet. Det måsta jag hålla med om, säger distriktsläkaren på Strandbjörkets vårdcentral i Växjö, Hans Thulesius, som undervisat och forskat om Palliativ vård.

- Men det är inte så svart och vitt att vi inte klarar att hjälpa svårt sjuka och döende. Det stämmer inte. Det är min uppfattning, säger han.

Omkring 15 procent av patienterna på lasaretten i Ljungby och Växjö klassas som palliativa patienter, enligt vårdpersonalens egen bedömning.

Det grundläggande är att de som är på väg att dö, ofta plågade av smärtor och ångest, ska få den smärtlindring och den hjälp som de behöver, och ett värdigt avslut.

I en rapport 2006 slog Socialstyrelsen fast att det på många håll finns uppenbara brister i vården av dem som är i livets slutskede.

Grannlänen Kalmar och Jönköping har vårdplatser för specialiserad palliativ vård. Det har alla andra län också. Men inte Kronoberg.

- Det är skamligt. Jag vill inte dö i Kronoberg, säger Sylvia Sauter.


Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista