Miljonböter för glaskoncern

Orrefors Kosta Boda tvingas böta över en miljon kronor för att inte ha köpt tillräckligt med förnybar energi under förra året.

Det är statliga Energimyndigheten som fattat beslutet.

- Under 2007 var det nytt för oss. Vi blev nyregistrerade som elintensiva förbrukare och skulle upphandla elcertifikat på egen hand. Genom en informationsmiss vid ett personalbyte så missade vi det, säger Ronny Axelsson som är inköpschef på Orrefors Kosta Boda.

Orrefors Kosta Boda är ett av omkring 130 företag i landet som nu få böta, eller betala en så kallad kvotpliktsavgift, för att inte ha köpt tillräckligt med förnybar energi, det vill säga el producerad av till exempel sol, vind, vatten, biobränslen eller torv.

För Orrfors Kosta Boda kostar det närmare 1,3 miljoner kronor som ska betalas in till Energimyndigheten.

Det är lagen om elcertifikat som styr det här och företag som Orrefors Kosta Boda har en skyldighet att under ett år köpa ett visst antal elcertifikat för att stödja utbyggnaden av förnybar elproduktion.

Och det är ingen bra affär att inte köpa de kvoterade elcertifikaten eftersom bötesbeloppet ligger 50 procent högre än vad det skulle kostat att köpa certifikaten.

- Det är klagligt att det blev så här, säger inköpschefen Ronny Axelsson.

Lagen om elcertifikat har gällt sedan 2003 och elanvändare köper numera i stort sett upp samtliga certifikat som dom kvoteras.

Det kommer Orrefors Kosta Boda också att göra i fortsättningen, enligt Ronny Axelsson.

- Nu sköter vi det perfekt. 2007 är en gammal historia för oss.

Lennart Ernstsson

lennart.ernstsson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista