Elektrolux kritiseras av Datainspektionen

Electrolux Laundry Systems med huvudkontor i Ljungby använder GPS-tekniken i servicebilarna på ett otillåtet sätt som möjliggjort långtgående kontroll av serviceteknikerna.

Det slår Datinspektionen fast i ett beslut efter klagomål från en anställd, och Electrolux kommer nu att ändra sitt sätt att använda GPS-tekniken.

Mattias Rådström är presstalesman på Electrolux centralt:

- Vi kommer att rätta oss efter beslutet och tänker inte överklaga beslutet, säger Mattias Rådström.

GPS-tekniken innebär bl a att en anställd i servicebilen via en karta automatiskt får information om sin position, men också i det här fallet att den informationen lagras hos företaget och ger möjligheter till en detaljerade ganskning av de anställda.

Datainspektionen har förstås inget mot att GPS används för att underlätta för servicepersonalen att hitta rätt adress, men anser att den informationen från servicebilen inte får skickas över till arbetsgivaren.

Datinspektionen säger också nej till användandet av GPS-tekniken för körjournalshantering, eftersom det också skulle innebära större möjligheter till kontroll av servicetnikerna anser Datainspektionen.

- Det har varit en del osäkerhet kring hur man ska arbeta med GPS-tekniken och vi tycker det är bra att det klargjorts av Datainspektionen, säger Mattias Rådström.

Roger Bergvik

roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista