Kronoberg

Kraftig ökning av granbarkborrar

Den senaste tidens värme och torka har skapat idealiska förutsättningar för den fruktade granbarkborren att föröka sig. Nu finns stor risk för ekonomiska skador i skogen.

Vädret har inte bara gynnat granbarkborrens svärmningar, det har också försvagat trädens motståndskraft. Det finns risk för stora angrepp på levande skog, med ekonomiska skador som följd. 

Enligt Hasse Bengtsson på Skogsstyrelsen i Kronobergs län kan det nu vara upp till fem – sex gånger fler barkborrar i länet än vid årets början.

-Följden kan bli angrepp på levande skog och inte bara på vindfällen. Det kan leda till mycket död skog och ekonomiska skador, säger Hasse Bengtsson.

Värmen i början av maj gav kraftiga svärmningar och många nya barkborrar. Sedan resulterade den senaste tidens värmebölja i ännu en svärmning, med nya ägg och nya barkborrar som följd. Och det kan bli ännu fler när de barkborrar som kläckts i år svärmar i höst.

-Blir det då varmt kan vi få 10 till 15 gånger fler barkborrar än vid årets början, säger Hasse Bengtsson.

För att förhindra barkborrarnas härjningar gäller att först få bort vindfällen och lagren av virke vid bilvägar.

-Därefter gäller det att gå runt i sin skog och ta bort de träd som angripits av granbarkborrar medan det fortfarande är insekter kvar i träden. Då har vi en möjlighet att påverka stammen, säger Hasse Bengtsson på Skogsstyrelsen i länet.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista