ÅSEDA

Skarp kritik mot polisen efter dödsfall

Anhöriga till den 45-åring som - efter nya uppgifter till polisen - misstänks ha blivit mördad i Åseda 2003 riktar nu hård kritk mot polisens sätt att hantera dödsfallet.

Enligt de anhöriga var det uppenbart redan från början att det handlade om ett brott men det har fram tills nu nonchalerats av polisen, säger hans dotter till Sveriges Radio Kronoberg.

- Jag tycker det är helt sjukt att de gjorde som de gjorde, säger dottern.

Hennes pappa hittades död utanför ingången till en privat hyresfastighet på Östra Esplanaden i Åseda tidigt på söndagen den 19 oktober 2003.

Han hade varit på fest hos en granne några trappor upp och var berusad och polisen drog efter sin utredning slutsatsen att det var han själv som ramlat och i fallet slagit sig så illa att han dog av sina skador.

Polisen ansåg inte heller att obduktionsprotokollet gav anledning att misstänka brott.

Polisens bedömning att det var en olyckshändelse har hela tiden ifrågasatts av de anhöriga.

- Visst, han kan ha ramlat i trappan för att han var full, men han kan inte ha släpat sig ut på gården själv för han var ju medvetslös hela tiden, säger dottern.

Även flera andra personer i hans bekantskapskrets säger till Sveriges Radio Kronoberg att det redan från början var uppenbart att han utsatts för ett brott och att det var ouppklarade affärer som låg bakom.

Och som vi berättade i nyheterna under torsdagen har nu en litauisk man berättat att han och en landsman var med på festen i Åseda 2003 och att det är hans kumpan som haft ihjäl 45-åringen.

Och efter de anhörigas kritik kommer nu polisens hantering att granskas av Riksenheten för polismål i Malmö.

- Man tänker hela tiden att någon har gjort det, men det är ingen som bryr sig, nu hoppas vi få upprättelse, säger dottern till Sveriges Radio Kronoberg.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".