KRONOBERG

Skogsstyrelsen kovänder om kalkning

Skogsstyrelsen, som de senaste 20 åren kämpat för att få igång en storskalig kalkning av skogsmark, avskriver nu alla sådana planer.

Nya bedömningar visar nämligen att kalkning av skogssmark inte alls är nödvändig för att förbättra vattenkvalitén i skogsbäckarna.

- Vi sätter nu punkt för planerna eftersom kalken inte behövs för att påskynda återhämtningen från försurningen, det går lika fort utan kalk, säger Göran Enander som är generaldirektör på Skogsstyrelsen.

Det är ett sensationellt återtåg som Skogsstyrelsen nu gör. På 1980-talet var det många som trodde att skogsdöden eller skogsskadorna kunde stoppas med kalk, forskarna splittrades i två läger - för och emot kalkning - och debatten var stundtals mycket hård.

Skogsstyrelsen ställde sig då på kalkningsförespråkarnas sida, men i dag erkänner Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander att forskarna som var och är emot storskalig skogsmarkskalkning har fått rätt.

- I stort tycker jag att de fått rätt.

Är detta en slutpunkt för hela diskussionen om skogsdöd som kan åtgärdas med hjälp av kalk?

- Man ska aldrig säga aldrig, men just nu sätter vi punkt iallafall, säger Göran Enander.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".