KRONOBERG

Rättspsykiatrin växer - nyanställer 40

Besparingarna inom psykiatrin i länet berör inte den rättspsykiatriska regionkliniken. Där utökas verksamheten och kliniken behöver nyanställa 40 personer det närmaste året.

Landstinget Kronoberg genomför besparingar på 30 miljoner kronor inom psykiatrin. Anställda har erbjudits avtalspension, eller omplacerats.

Samtidigt expanderar den rättspsykiatriska regionkliniken. 94 vårdplatser ska bli över 100, och 40 personer ska nyanställas.

- Det är två helt olika driftenheter, med väldigt olika verksamhet. Klinikerna har inte med varandra att göra på det sättet, säger Anita Åkesson, driftenhetschef på rättspsykiatrin.

40 personer anställs inom ett år

Rättspsykiatrin har runt 300 anställda. Femton tjänster är vakanta, och behöver tillsättas direkt. Inom ett år behöver man anställa ytterligare 25 personer till en nyrenoverad avdelning. Andra landsting, och Kriminalvården, står i kö för att få placera patienter här, och det är de som betalar vårdnotan.

Rättspsykiatrin tillhör visserligen Landstinget Kronoberg, men den berörs alltså inte av neddragningarna, som bland annat innebär att personalstyrkan ska minskas genom att anställda erbjuds avtalspension.

Få vill jobba inom rättspsykiatri

Sveriges Radio Kronoberg har tidigare rapporterat att hundratals skötare och sköterskor inom psykiatrin har tvingats söka om sina tjänster. De flesta har nu fått besked om var de ska jobba i höst. Men det är inte många som har sökt sig från vuxenpsykiatrin till den rättspsykiatriska kliniken.

- Det är nio personer som har gjort det, utifrån vad jag vet i dag. Dem kommer vi att anställa, säger Anita Åkesson.

Varför har inte fler sökt sig till er?

- Jag tror att det kan bero på att man inte vill arbeta inom rättspsykiatri, och att man vill vara kvar där man varit under lång tid, säger Anita Åkesson, driftenhetschef på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".