VÄXJÖ

Kö till sommarkurserna i Växjö

Intresset för Växjö kommuns sommarkurser i naturvetenskap och teknik för flickor från årskurs 5 till och med 8 är större än någonsin.

De här sommarkuserna har funnits i över 10 år, i år ges kurserna i samarbete med Växjö universitet, och Katrin Lindwall som är en av kursledarna, tycker att de har ett viktigt syfte:
- De visar tjejerna alla möjligheter som finns inom teknik och naturvetenskap, säger Katrin Lindwall. Det är inte säkert att tjejerna får pröva på allt inom skolans ordinarie ramar, säger hon.
Under kursveckan får de 36 flickorna bland annat pröva på traditionell gjutning, elektronik, kriminalteknik i kemilaboratoriet, programmering av robotar och skattjakt med mobltelefoner.
Någon utvärdering av om flickor som gått kursen genom åren i högre grad sökt sig till naturvetenskapliga utbildningar finns inte, däremot är det klart att söktrycket i år blivit högre:
- Kurserna blev fulltecknade på en vecka och vi har tyvärr fått avvisa tjejer, säger Katrin Lindwall, som nu hoppas på möjligheter att arrangera fler kurser till nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".