FRA-lag

MUF kräver att Bergkvist röstar nej

Moderata ungdomsförbundet, MUF, kräver att moderata riksdagsledamoten Anna Bergkvist från Växjö ska rösta nej till den nya lagen om hemlig avlyssning.
I så fall skulle Anna Bergkvist gå emot det egna partiet men det kommer hon inte att göra, säger hon, trots att hon inte är nöjd med lagförslaget.

– Personligen är jag ganska skeptisk just därför att det är två väldigt viktiga principer som står mot varandra här. Den ena får ta stryk om man röstar igenom förslaget och det är då den personliga integriteten som jag ser det, säger Anna Bergkvist.

Om du skriver ett mail eller ringer ett telefonsamtal så kan staten komma att i hemlighet läsa eller lyssna av det. Det är resultatet om det blir ett ja till det lagförslag som Anna Bergkvist och övriga riksdagen ska rösta om på onsdag.
- Jag kommer med största sannolikhet att rösta för regeringens förslag.

Det mesta lutar åt att en majoritet i riksdagen kommer att rösta ja. Men inom allianspartierna finns det skarp kritik. Bland annat är moderata ungdomsförbundet, MUF, emot lagförslaget.

MUF kräver nu att Anna Bergkvist och sju andra riksdagsledamöter, som valts med stöd från ungdomsförbundet, ska rösta nej.
- Det hoppas jag verkligen. Om de inte gör det så är det ju upp till dem att motivera för alla Sveriges ungdomar varför de vill läsa deras chatt och deras e-mail varje dag, varje gång, säger Niklas Wykman förbundsordförande i MUF.

Moderaten Anna Bergkvist från Kronoberg håller med om att lagen hotar den personliga integriteten. Men hon anser också att skydd mot yttre hot är viktigt för att den personliga integriteten ska vara värd något säger hon till SR Kronoberg.

Kim Ohlsson
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".