Kronoberg

Grannsamverkan effektivt mot brott

Grannsamverkan är ett effektivt sätt att minska brottslighet. Det hävdar Brottsförebyggande rådet i en ny rapport. Enligt BRÅ minskar brottsligheten med upp till 26 procent.

Men Tore Carlzon, som ingår i ledningsgruppen för Nattvakten i Älmeboda är tveksam till att grannsamverkan skulle ha så stor påverkan på brottsligheten.

- Jag tycker att 26 procent är lite mycket. Det skulle vara att vi skulle förhindra var fjärde inbrott. Jag är tveksam, säger Tore Carlzon, som ingår i ledningsgruppen för Nattvakten i Älmeboda.

Det är tre utländska kriminologer som på uppdrag av Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har gått igenom den samlade forskning som finns om grannsamverkans effekter på brott. I rapporten kommer man fram till att grannsamverkan minskar brottsligheten med mellan 16 och 26 procent. Däremot kan BRÅ inte dra några slutsatser om vilken komponent i grannsamverkan som bäst förhindrar brott och efterlyser därför mer forskning i ämnet.

Tore Carlzon är som sagt skeptisk till siffrorna i rapporten, men hans erfarenhet är att grannsamverkan är ett effektivt sätt att sätt att förebygga brott.

- Vi märker ju att det har lugnat ner sig. Även tjuvarna och banditerna läser tidningar och lyssnar på radion och de vet att vi finns där. De vet inte vilka vi är, de vet inte vilken bil vi har och de vet inte när de träffar på oss, säger Tore Carlzon.

Går det att säga hur stor effekt ert arbete har haft?

- Nej, det vågar jag inte uttala mig om. Men effekt har det haft, säger Tore Carlzon.

Nattvakten i Älmeboda startade år 2000 efter att en rad inbrott inträffat i trakten. Nu är man ett hundratal personer som på nätterna turas om att patrullera vid företag och bostadshus i Älmeboda socken.

- Sen blir det ju ibland den här frågan; varför åker vi, det händer ju ingenting? Men när det inte händer någonting då har vi nått vårt mål och det är det vi ska fortsätta med, säger Tore Carlzon som ingår i ledningsgruppen för Nattvakten i Älmeboda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".