Läkare varnad för felbehandling

En hyrläkare som arbetat vid två vårdcentraler i Sydsverige har fått en varning från Hälso- och sjukvårdsnämnden för felbehandling i tre fall.

En 47-åriga kvinna sökte läkare på sin vårdcentral på grund av värk i vänster höft, och skickades hem med antiinflammatorisk medicin och smärtstillande. Kvinnan bad om röntgenundersökning och sjukskrivning på grund av smärtorna med nekades av läkaren. När kvinnan undersöktes på Ljungby lasarett 11 månader senare, konstaterades lungcancer med metastaser i ländryggen.’

En annan äldre patient sökte läkare för sin ömmande fot. Läkaren lovade remittera till röntgen och ortoped, men remisserna kom aldrig fram.

En tredje patient på mottagningen hade en leverfläck som börjat växa. Förändringen skickades på analys och visade sig vara malignt melanom, en elakartad tumör. Den varnade läkaren var ansvarig för att meddela provsvaret. Hon gjorde det via ett brev, där hon skrev till kvinnan att hon kunde boka en telefontid hos läkare om hon ”känner för det”.

Läkaren bestred att hon handlat felaktigt i samtliga fall.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista