Länet

Många pensionärer vill jobba extra

Hundratals pensionärer i länet vill jobba. Åtminstone om man ser till antalet som anmält sig till en nystartad bemanningspool i länet.

- Det ringer folk hela tiden som vill jobba. På den månad vi har haft verksamhet här i länet så har 100 pensionärer anmält sig till poolen, säger Christina Bohlin som driver ett filialkontor som servar Växjö, Alvesta, Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge kommun.

Intresset att hyra och hyra ut en pensionär per timme för att jobba verkar vara stort. På kort tid har flera bemanningsföretag startat i landet, sedan en tid tillbaka även i länet. Christina Bohlin berättar att de hon har i sin pool antingen är tjänste- eller avtalspensionärer.

De uppdrag som efterfrågas varierar men många finns inom så kallade hushållsnära tjänster eller hantverk där behovet är stort.

- Många jobbar för att göra något roligt av sin fritid, men många gör det också för att tjäna en extra slant eftersom pensionen kanske inte räcker till, säger Christina Bohlin.

En av de 100 pensionärer som anmält sig till bemanningspoolen är Ann Vernér som är 68 år och pensionär sedan tre år tillbaka.

- Jag tycker att det är skönt att komma ut lite och dessutom tjäna lite extra pengar. Hittills har jag bland annat flyttstädat och hjälpt till att handla, men nu ska jag vara extramormor i en familj. Jag ska gå ut med hunden, skjutsa barnen och kanske laga kvällsmat lite då och då. Det ska bli roligt.

Behovet med extrajobbande pensionärer är en företeelse som kommer fortsätta finnas tror Christina Bohlin som driver bemanningsföretag med pensionärer.

- Jag tror att behovet är så stort för människor har en så fylld fritid numera.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".