Ljungby

Flickor bättre än pojkar i skolan

Flickor är bättre än pojkar i skolan, och i Ljungby kommun är skillnaden mellan könen ännu större än Sverige i stort, det visar en rapport från Skolverket.

- Jo, jag tror det är sant. Tjejerna är mer för att plugga, säger Adam Borndalen som precis gått ut åttan på Kungshögsskolan i Ljungby.

- Jag tror flickorna lägger mer arbete i pluggandet än vad killarna gör, instämmer Hedda Karlsson som även hon gått ut åttonde klass.

Skolverkets rapport kom efter en inspektion som gjordes i Ljungby förra våren, där bland annat den stora skillnaden mellan pojkars och flickors studieresultat kritiserades.

Enligt Skolverkets siffror är skillnaden i betygspoäng mellan pojkar och flickor i Sverige 23 poäng. I Ljungby är skillnaden 30 poäng, det vill säga betydligt högre än landet som helhet.

- Det finns inga klara svar på varför det är större skillnad här i Ljungby, men det kan handla om tradition, hur man ser på utbildning i kommunen och hur marknaden ser ut. Vi har rätt mycket industrier där pojkarna kanske förväntas komma ut och jobba direkt utan högre studier, säger Lars-Bertil Nilsson, områdeschef inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Nu har Ljungby kommun tagit fram en handlingsplan för att försöka bryta det här mönstret.

- Vi måste skapa arenor där vi kan föra diskussioner och försöka ändra pojkarnas attityd till sina studier.

Exakt hur det här ska gå till är inte klart i dagsläget, men förutom fler diskussioner så ska också lärarna öka sin kompetens och få en chans att utvärdera sig själva genom att fundera över om de behandlar pojkar och flickor lika.

- Nej, det tycker inte jag att de gör. När vi har haft vikarier så har de redan bedömt killarna innan de kunnat visa vad de går för, säger Hedda Karlsson.

- Vissa lärare är mer åt tjejernas håll, säger Adam Borndalen.

Karolina Lek

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".