Universitetsanställda rädda förlora jobbet

Igår träffade rektorerna för Växjö Universitet och Högskolan i Kalmar högskoleminister Lars Leijonborg för att formellt ansöka om att få slås ihop till Linnéuniversitetet.Men samtidigt oroar de anställda sig nu för att bli av med sina jobb vid sammanslagningen.

Nu kräver facket, Sveriges Universitetslärarförbund, att ledningen ska gå ut med klara besked till sin personal.
- När det blir en omorganisation så är det naturligt att folk blir oroliga och man måste vara tydlig mot personalen med vad som gäller. Det är ju de som är den viktigaste resursen, säger Carl Falck, förbundsjurist på fackförbundet.

De anställda på de båda lärosätena är oroliga för att förlora sina jobb vid sammanslagningen.  Rykten går om att de ska tvingas söka om sina tjänster för att sedan eventuellt återanställas in i den nya organisationen.
- Det är egentligen inte frågan om det finns grund för ryktena eller inte, utan det ska inte finnas några rykten och det ska vara klart och tydligt vad som gäller, säger Carl Falck.

För att göra det klart så har Sveriges Universitetslärarförbund, SULF, skrivit till ledningen på de båda lärosätena med en uppmaning om att gå ut med tydlig information om vad som gäller.

Johan Sterte är rektor på Växjö Universitet och han förnekar att personalens jobb är i fara.
- Jag vet att det finns sådana rykten, men det finns ingen substans i det ryktet. Alla som är anställda nu kommer ha sina jobb kvar i den nya organisationen, säger Johan Sterte.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".