Bråda dagar för folkdansarna

Midsommarafton är för många sill, nubbe, jordgubbar, midsommarstång och naturligtvis folkdansare. Det är bråda dagar för de flesta folkdansare under midsommar. En av dem är Britt Segerberg från Folkdanslaget Värendsgillet.

- Vi har två uppdrag på midsommarafton. Först skall vi vara på Evedal och där klär vi majstången och sen är vi med och dansar i ringlekarna och sen har vi ett eget folkdansuppträdande. Sen kastar vi oss i våra bilar och åker till Rottne och där har vi i hembygdsgården ett uppträdande, säger hon.

Det är inte bara Folkdanslaget Värendsgillet som har fullt upp under midsommar. Rekordet i uppträdanden har nog Bergabygdens folkdansare i Ljungby som kommer att uppträda åtta gånger under midsommarhelgen! 

Folkdansare hör till midsommarfirandet. Men idag är medelåldern hög i de olika folkdansföreningarna.

- Jag får nog erkänna att vårt folkdanslag är vi i lite mognare ålder.  De flesta som dansar i vårt folkdanslag är femtio år eller äldre.

SR Kronoberg har ringt till flera folkdansföreningar i länet. En del är oroliga för framtiden, medan andra känner av ökat intresse för folkdansen.

Växjöortens Folkdanslag till exempel pratar om att det kommit flera ”ungdomar runt 40-50 år” till föreningen. Även Britt Segerberg från Folkdanslaget Värendsgillet tror på en framtid för folkdansen.

- Glädjande nog börjar vi få lite unga dansare nu. Vi är faktiskt många dansare nu. Vi har inte varit så många dansare på jättelänge. Totalt sett känner jag att det är en nytändning i folkdansen.

Anna-Lena Norberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".