Nya regler för sjöfylleri

Första juli införs nya regler för att komma åt sjöfylleri. Även tull och kustbevakning ska få ta alkoholprover - i dag får bara polisen göra det. Men i länet är risken mycket liten att åka dit för sjöfylleri.

Medan polisen allt om oftast står vid vägarna och kollar nykterheten hos bilförare - är det inte lika prioriterat att kolla nykterheten på sjön. Polisen i länet kollar bara nykterheten vid olyckor - och bara någon enstaka person om året åker dit i vårt län, enligt polisens egen statistik.

För en tid sedan åtalades en man för grovt sjöfylleri vid Växjö tingsrätt efter att han råkat ut för en olycka på sjön Läen i Lessebo kommun, mannen hade 1,41 promille alkohol i blodet. Men det är väldigt ovanligt att någon lagförs.

På sjön är det också andra promillegränser som gäller. För att dömas för grovt sjöfylleri krävs 1,0 promille alohol i blodet, någon nedre gräns för hur mycket man får dricka finns inte - trots att många efterfrågat det nu när reglerna för sjöfylla skärps första juli.

Det nya är att både tull och kustbevakning kommer att få ta utandningsprover, något inte varit möjligt tidigare. Svante Österberg ordförande för Räppe Båtklubb i Växjö tycker att polisen borde ha mer koll överhuvudtaget på det som händer på sjön.

- Det skulle kontrolleras mer, nu när det blir nya lagar skulle man se till att ha resurser att följa upp lagarna annars gör de ingen stor nytta. Men Svante Österberg tycker inte att det är något stort problem med sjöfylleri. I alla fall inte på Helgasjön.

- Jag själv har inte märkt något problem alls i Helgasjön, men det finns säkert på andra ställen annars skulle det inte vara så stor debatt som det är. Värre är det med ungdomar som kör fort och vårdslös på sjön, tycker Svante Österberg.

- Man ser ju ungdomarna och deras framfart, alla missköter sig inte men det finns de som kör väldigt illa, framför allt med vattenskotrar och snabba båtar, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".