Lessebo

Migrationsverket splittrar syskonskara

Familjen Malmström i Skruv har adopterat tre övergivna filippinska syskon. Men processen med myndigheterna har tagit så lång tid att det äldsta av syskonen nyligen hunnit fylla 18 år. Därför har Migrationsverket nu beslutat att han inte får följa med sina två yngre syskon till Sverige.

- Alla är ledsna, den stora pojken grät. Han skickade sms till mig hela tiden och säger att han inte kan sova. Så jag svarade honom, varför då? Jag vet inte, jag är orolig. Han är orolig för att han kanske inte får se sina syskon mer, säger Merlita Malmström.

Barnen, som är Merlita Malmströms syskonbarn, övergavs av sin mamma när hon träffade en ny man som inte ville veta av dem. Barnen har sedan dess bott i flera olika familjer där de enligt Merlita och hennes man Jan har farit illa. De är oroliga för att de ska bli gatubarn i miljonstaden Manila om de inte får komma till Sverige.

Merlita och Jan Malmström har under fem års tid försökt få hit dom tre syskonen till Sverige. De har fått vårdnaden om barnen och de har fått adoptionen godkänd av MIA, Myndigheten för internationella adoptionsfrågor. De två yngsta barnen har också fått uppehållstillstånd i Sverige men inte Ronald som hunnit fylla 18 år under den här tiden.

- Jag har ringt till Migrationsverket var och varannan vecka sedan i november, säger Jan Malmström.

Vad har du fått för svar då?

- Ja, att dom... Det känns som att dom inte har kompetens att avgöra ett ärende som handlar om internationella adoptioner, säger Jan Malmström.

Trots att Ronald nu är adopterad så anser Migrationsverket inte att han tillhör kärnfamiljen eftersom han fyllt 18 år. Det finns inte tillräckliga skäl att låta honom komma hit tillsammans med sina syskon. Därför avslår verket hans ansökan. Nu hänvisar Migrationsverket till en domstolsprövning i stället, säger Jan Malmström.

- Det känns lite konstigt att man kan vänta tills en person blir 18 år och skjuta över ansvaret på domstolen och låta bli att ta det här beslutet på Migrationsverket, säger Jan Malmström.

De två yngre syskonen kommer till Sverige senare i sommar, men familjen Malmström kommer att fortsätta kämpa för att även 18-årige Ronald ska få komma hit. Även om den här processen har inneburit en stor påfrestning för familjen.

- Oavsett hur tungt det är så måste man vara positiv och kämpa. Kämpa har vi gjort och kämpa kommer vi fortfarande att göra, säger Jan Malmström.

- Man blir galen av den. Jag ska inte ge upp, det säger jag, säger Merlita Malmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".