Uppvidinge

Uttagen för tredje gången i NM

Femtonåriga Ellinor Magnusson från Åseda har för tredje gången i rad har blivit uttagen till de Nordiska mästerskapen i ponnydressyr och det med en SM-seger i bagaget.

– Det känns kul att få representera den svenska flaggan, men nervigt, säger Ellinor Magnusson.

I ponnydressyr tävlar man efter färdigt program som Svenska Ridsportförbundet gjort och det kan innehålla olika gångstilar, vändningar och trix. Domare bedömer hur smidigt rörelserna utförs och på hur bra tiderna hålls. De nordiska mästerskapen pågår i sex dagar, och på söndag ska poängen vara sammanräknad och vinnare utses.

- Jag hoppas att det går bra, bland de fem bästa vill jag iallafall komma, säger Ellinor Magnusson.

Ja, för en sämre placering än så skulle inte göra Ellinor Magnusson nöjd. Två gånger har hon varit med i de nordiska mästerskapen och båda gångerna blev det brons.

Ytterligare tre svenskar tävlar i hennes klass och de har ryttaren från Åseda slagit i vanliga nationella tävlingar, men det är danskarna som oroar mest.

- Danskarna är så noggranna och de rider bra också.

Ellinor Magnusson har hållt på med ponnydressyr i nästan tio år, med sin nuvarande häst Paolo Pan har hon tävlat med sedan 2005. SM-vinnaren och NM-medaljören började rida tidigt, redan som sex-månaders baby sattes hon på hästryggen. Hästarna har sen funnits på familjens gård under hela uppväxten.

För att få tävla i ponnydressyr får ryttaren högst vara 18 år i Sverige, internationellt går gränsen redan vid 16. Men när den åldersgränsen är nådd tänker Ellinor Magnusson fortsätta satsa på dressyren, men då på större hästar. Och där siktar hon högt.

- Min dröm är att rida i EM och VM