Nytt SOS-larm ger snabbare hjälp

Nu kommer kronobergarna snabbare få hjälp vid krissituationer. Det igenom ett nytt larmsystem som innebär en samordning av alla SOS-alarm centraler runt om i landet.
- Det är ju en jättestyrka att vi nu har alla 18 SOS-alarmcentraler samordnade så att vi kan hjälpa varandra vid stora olyckor eller kriser, säger Ola Johannesson, platschef på SOS Alarm i Växjö.

Om centralen i Växjö skulle bli överbelastad kan nu andra centraler rycka in och hjälpa till att kontakta de räddningsinsatser som behövs. Ola Johannesson tror dock inte att kronobergarna själva kommer märka av förändringen så mycket.

- Nej men vi kommer kunna hålla tiderna bättre och meningen är att vi ska ge en så bra hjälp och service som möjligt.

En annan del i det nya larmsystemet är en så kallad positionering där SOS alarm kan se exakt vilken mast som en mobil har ringt ifrån. Det kommer vara en bra hjälp vid till exempel trafikolyckor då inringaren kanske inte alltid vet var han eller hon befinner sig. Men nu när SOS alarm ändå kan se var olyckan är blir räddningsinsatsen betydligt snabbare.

- Och det är det som är så viktigt idag, att vi kommer rätt. Ju förr desto bättre att vi får en korrekt adress, avslutar Ola Johannesson.