Inga löften om statliga pengar

Invånarna i Västra Torsås som driver ett projekt som ska ge orten bredband fick på onsdagen besök av infrastrukturminister Åsa Torstensson. Förhoppningen är att man ska få statligt stöd till projektet. Åsa Torstensson kunde dock inte lova något.

- Det är viktigt att vi har bra bredbandskapacitet överallt och jag tror att staten behöver vara en aktiv part i arbetet, men hur aktiv staten är i form utav pengar det är för tidigt att säga.

Satsningen bygger på fiberkablar som ska grävas ner till de 300 hushåll som i nuläget är intresserade. Fiberoptiken ska ge ett betydligt snabbare och stabilare internet än vad som finns idag.

Initiativtagare till projektet är Lantbrukarnas riksförbund, LRF och Skanova, som båda såg ett stort behov till en förbättring på landsbygden. Anders Urbo bor inom Västra Torsås socken och driver ett mjölkföretag som är helt beroende av sin internetuppkoppling.

- Vi har ADSL-uppkoppling idag, när det funkar är det väl okej, men oftast står det ju still, så vi är mycket positiva till fiberoptiken, säger Anders Urbo.

Anders Urbo är alltså en av dem som kommer använda sig av fiberoptiken. Byborna kommer själva gräva ner fiberkablarna i marken och stå för en del av finansieringen. När internet är färdigt att användas kommer prislappen ligga på uppemot 50 000 kronor.

- Det är en stor kostnad för oss, men som resonemangen går nu så tror jag ändå det kommer ordna sig, säger Anders Urbo.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se