Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftig ökning av våldsanmälningar i skolorna

Anmälningarna om våld, både fysiskt, psykiskt och sexuellt våld ökar kraftigt på skolorna i Kronobergs län. Förra året var anmälningarna mer än dubbelt så många som 2001. Det visar en sammanställning som länsstyrelsen gjort.
Emma Ahlqvist går i nionde klass på Grönkullaskolan i Alvesta. - Det är ju hela samhället som påverkar de som gör så här. De kan ha haft en dålig uppväxt. Det gäller för skolorna att se till att alla mår bra. Det är säkert ofta samma personer som står bakom hot och våld, säger hon. Under förra året anmälde de kommunala skolorna i Kronobergs län 36 fall av våld i någon form, fysikt, psykiskt eller sexuellt våld, enligt länsstyrelsens sammanställning om anmälningar om barnmisshandel. Och det är mer än dubbelt så många som 2001. Men om det är ett tecken på att våldet verkligen ökar på skolorna eller om det är ett utslag av en utökad anmälningsplikt eller förbättrad information om anmälningspliken, det är oklart enligt rapporten. Och för Ida Johansson, som också går i nionde klass på Grönkullaskolan i Alvesta, och hennes kamrater så är inte det direkta våldet det största problemet. Det är i stället de allt råare och grövre uttrycken som slängs efter tjejerna i korridorerna. - Man blir kallad massa saker och det blir bara grövre och grövre. Det känns naturligtvis inte särskilt bra, säger Ida Johansson. Rapporten bygger på de uppgifter som socialnämnderna i länets åtta kommuner lämnat till länsstyrelsen. Flest anmälningar om våld gjorde skolorna i Ljungby, sju anmälningar. Växjö och Alvesta gjorde sex anmälningar vardera, Markaryd och Tingsryd fem, Lessebo fyra och Älmhult tre. Undantaget är Uppvidinge som inte gjorde en enda anmälan om våld i skolorna förra året. Det gäller också länets alla friskolor, som inte heller anmält ett enda fall av våld i någon form. Länsstyrelsen har sedan 1998 gjort årliga sammantsällningar av anmälningar om barnmisshandel i länet. Och skolorna står alltså för en ökning. Men sammantaget har antalet anmälningar om våld mot barn minskat något de senaste åren, från 108 1999 till 90 anmälningar 2002. Oftats handlar det om fysiskt våld. Men i 17 fall gäller anmälningarna sexuellt våld och i fem fall psykisk misshandel, enligt rapporten. Trots att länsstyrelsen under fem år sammanställt socialnämndernas uppgifter är det svårt att dra några slutsatser eller att utläsa någon tydlig trend, konstaterar rapportförfattarna. De gör ändå några refelktioner: * Den utvidgade anmälningsskyldigheten tycks inte ha fått något tydligt genomslag. * Anmälningarna om sexuella övergrepp har under 2002 nått den lägsta nivån under den studerade femårsperioden. Samtidigt har anmälningarna om fysisk misshandel ökat. BRIS redovisar i sin årsrapport om telefonsamtal från barn till BRIS det motsatta förhållandet; samtalen om sexuella övergrepp har ökat medan samtalen om misshandel minskat något. * Antalet barn som varit föremål för anmälan har minskat under de senaste tre åren. Ställt mot BRIS årsrapport 2002 ”Aldrig har så många ringt BRIS som under 2002” kan detta förefalla märkligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".