Utländska gymnasister saknar värdfamiljer

Om en månad kommer 50 utländska gymnasieungdomar till Sverige, men hälften har fortfarande ingen värdfamilj. I Kronoberg är det extra dåligt med bostäder och än så länge har bara en familj visat intresse.

- Jag tycker det är jättetråkigt, för det är en fantastisk upplevelse att ta emot en utbytesstudent i sitt hem, säger Linda Corsvall, som jobbar på den ideella organisationen Youth For understanding.

Organisationen jobbar varje år för utbyten mellan gymnasieungdomar i olika länder för att öka förståelsen för andra kulturer.

- Alla typer av familjer kan ju vara med så jag tycker det är synd att inte fler har nappat, säger Linda Corsvall. Enligt Linda Corsvall finns det ett stort intresse av att komma till Sverige, så stort att Youth For Understanding redan varit tvungna att säga nej till en del på grund av den förväntade bristen på värdfamiljer. Men att det skulle bli så många som 25 ungdomar som fortfarande står utan hem hade de inte väntat sig.

Linda Corsvall tycker att kronobergarna borde kunna ta emot betydligt fler.

- Förra året hade vi ingen familj här och i år bara en, i ett län som Kronoberg borde man kunna ha fyra, fem värdfamiljer iallafall, säger Linda Corsvall.

Vad det går ut på är att en familj eller en person tar emot en utländsk gymnasieungdom under ett år så att hon eller han får uppleva det svenska familjelivet. Och i början av augusti kommer de alltså, gymnasiungdomar från bland annat Tyskland, Kina, Mexiko och Holland.

Den enda värdfamiljen från Kronoberg, som också är den enda från hela Småland är Åsa och Jörgen Hovrell från Växjö. Och de ser mycket fram emot att deras nya japanska familjemedlem ska komma.

- Det ska bli fantastiskt spännande och jag bara väntar på att hon ska komma om en månad, säger Jörgen Hovrell.

- Jag hoppas att fler hoppar på, man behöver inte göra sig till utan det är bara att leva ett vanligt familjeliv, säger Åsa Hovrell.