Tingsryd

Sverigedemokraterna får inget partistöd

Sverigedemokraterna i Tingsryd får återigen nej av kommunledningen till partistöd. Trots att partiet har en plats i fullmäktige.

Anledningen är att partiet inte har någon lokal partiorganisation, enligt Arne Karlsson (m) ordförande i kommunstyrelsen.

- Vi har aldrig gett något partistöd till någon som inte har en lokal organsation.

- Då får vi skicka in det för prövning i länsrätten, säger Håkan Klasson (sd).

I dag tar politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott upp ansökan från Sverigedemokraterna om partistöd. SD har tidigare fått nej av kommunen och även denna gång blir beskedet nej.

Enligt SD uppfyller partiet de krav som ställs för att få partistöd.

Man har en plats i fullmäktige som är besatt, det finns en lokal partiförening - Sverigedemokraterna Kronoberg Östra med egna stadgar, styrelse och revisorer och som geografiskt omfattar även Alvesta, Växjö, Lessebo och Uppvidinge.

- Alla regler är ju uppfyllda nu enligt regelboken så egentligen borde det inte vara något problem, säger Håkan Klasson (sd).

Men enligt kommunalrådet Arne Karlsson är den partiförening som Håkan Klasson hänvisar till i sin ansökan inte lokal, och därför blir det inget stöd.

Håkan Klasson (SD) överväger nu att låta länsrätten pröva om Tingsrydspolitikernas nej är laglig.

Kommuner och landsting har sedan 1969 haft rätt att ge ekonomiskt stöd till politiska partier som finns representerade i fullmäktige.

Partierna blir mer och mer beroende av de här pengarna, 85 procent av intäkterna till partierna kommer från partistödet, visar en ny utredning som gjorts på uppdrag av riksdagens konstitutionsutskott KU.

Regelverket kring kommunalt stöd till partier är otydligt och reglerna tolkas också olika av kommunerna och landstingen. Lagen bör därför ses över och göras tydligare, enligt den nya utredningen.

Karin Ernstsson

karin.ernstsson@sr.se