Uppvidinge

Svalt intresse för vårdnadsbidrag

Vårdnadsbidraget har nu införts i flera kommuner i landet, bland annat i Uppvidinge kommun där man i närmare tio år har stridit om att införa ett vårdnadsbidrag. Men hittills har bara tre familjer ansökt om det.

Vårdnadsbidraget innebär att föräldrar som stannar hemma med sina barn kan få 3000 kronor i månaden. Men nu när det införs i Uppvidinge kommun är intresset alltså svalt.  Anna Bergkvist från Åseda är en av dem som vill ha bidraget. 

-Det känns underbart. Men det är konstigt att vi inte tidigare haft valfrihet i det som engagerar oss mest, säger Anna Bergkvist.

Ville införa lokalt vårdnadsbidrag

Hon har varit en av de drivande föräldrarna till att få vårdnadsbidrag till Uppvidinge. I samband med valet 2002 höll Uppvidinge kommun en folkomröstning om ett lokalt vårdnadsbidrag. 52 procent röstade ja till att ansöka till regeringen om att bli försökskommun för ett kommunalt vårdnadsbidrag. Men ansökningen avslogs både i regeringen och senare i regeringsrätten.

Men idag, sex år senare, får Anna Bergkvist slutligen sitt vårdnadsbidrag.

-Men 3000 kronor är ju inte så mycket. Nu har regeringen med nöd och näppe infriat sitt vallöfte, säger Anna Bergkvist.

Tror att fler söker bidraget i höst

Centerpartisten Lena Karlsson, kommunalråd i Uppvidinge kommun, medverkade i programmet Kronoberg direkt i mars i år, och sa då att ungefär 25 familjer skulle bli aktuella för vårdnadsbidraget. Men nu blev det alltså bara tre.

-Men vi är ju bara i uppstarten än, jag tror att det kommer bli 20 till 25 stycken innan året är slut. De som nu går på föräldrapenning kommer nog vara intresserade och sluta upp till hösten, säger Lena Karlsson (c).

”Beloppet är så lågt”

Anna Bergkvist tror däremot att det låga intresset beror på att beloppet är så lågt, och hon tycker att varje kommun själv borde bestämma över vårdnadsbidraget.

-Eftersom det är kommunen som betalar borde det ju vara de som sätter taket. Och det är lustigt att ingen ens på kommunal nivå höjer sina röster mot detta, säger Anna Bergkvist i Åseda.


Karolina Lek
karolina.lek@sr.se