Kritik mot rektorn vid Växjö universitet

Rektorn på Växjö universitet Johan Sterte får nu kritik för att inte ha åtgärdat arbetsmiljöproblemen på informationsenheten.

Som vi berättat tidigare är situationen för de anställda så dålig att huvudskyddsombudet Mitsuru Suzuki begärt en arbetsmiljöutredning.

Han pekar också ut informationschefens beteende och chefskap som orsaken till problemen - och att flera personer sagt upp sig.

Rektorn borde ha gjort mer, säger Mitsuri Suzuki:

- Jag har bett rektorn att åtgärda, men resultatet har uteblivit. Det är därför jag nu begär en utredning.

Trots flera påstötningar till rektorn från båda huvdskyddsombuden om allvarliga arbetsmiljöproblem på informationsavdelningen har det inte hänt något som gjort arbetsmiljön bättre på informationsavdelningen, enligt Mitsuru Suzuki.

Men rektorn Johan Sterte tillbakavisar kritiken och säger att han har haft diskussioner med informationschefen om arbetsmiljön.

- Men uppenbarligen har resultaten inte blivit tillräckligt bra.

Det är inte första gången det är problem med arbetsmiljön på informationsavdelningen på universitetet där det i dag jobbar 12 personer.

För några år sedan köptes den dåvarande informationschefen Håkan Jalling ut för nära en miljon kronor.

Vad eller vem som är orsaken till problemen i dag, vill inte rektor Johan Sterte ta ställning till, det får utredningen visa, säger han. Och det är viktigt att det händer snabbt eftersom informationsavdelningen har en stor betydelse för Växjö universitet:

- Kanske speciellt nu när det finns ett större behov än normalt av både extern och intern information, säger Johan Sterte.

Ingrid Kyrö - Linderoth vice ordförande i universitetets styrelse säger i en kommentar att styrelsen inte blivit informerad om problemen och att det i den här läget är extra viktigt att informationsavdelningen fungerar.

- Jag måste tänka till hur jag ska agera, jag ska ta kontakt med rektorn, säger Ingrid Kyrö - Linderoth.

Karin Ernstsson

karin.ernstsson@sr.se