LÄNET

Mindre fusk i skogen efter larm i vintras

Efter Sveriges Radio Kronobergs avslöjanden i vintras om hur utländska skogsarbetare utnyttjades - har kontrollen ökat och fusket minskat. Den bedömningen gör Skogs- och träfacket i dag.

Kontrollen av den utländska arbetskraften har ökat och det har minskat fusket i skogen. Den bedömningen gör Skogs och träfacket.
Det handlar främst om  kontroll av plantörer som  istället för att vara anställda kan vara registrerade som egna företagare i hemlandet. Ett system som Sveriges Radio Kronoberg avslöjade i vintras. En del svenska skogsföretag gjorde på det här sättet för att slippa anställa plantörerna. En anställning ökar arbetskostnaderna på grund av de svenska skatteavgifterna.- Hela skogsbranschen har efter vinterns
avslöjanden skärpt sina kontroller, säger Sture Persson  som är anställd på  Sveaskog och fackligt aktiv på Skogs och Träfacket.
- Men det är inte helt lätt att kontrollera skogsarbetsplatserna, därför går det inte att utesluta att det fortfarande finns de som fuskar.  Kanske måste skogsbruket införa samma system som inom bygg- och restaurangbranschen, där man måste registrera vilka som är på arbetsplatsen, säger Sture Persson.