Förlust för Björkman

Det blev inget drömslut för Jonas Björkman i Wimbledon. I sitt sista besök på det klassiska gräset blev det i dubbelfinalen tillsammans med Kevin Ullyett förlust, 1-3, mot Daniel Nestor/Nenad Zimonjic.

-Klart att det hade varit pricken över i:et om vi vunnit, säger Björkman. Det har varit fantastiskt att se fram emot Wimbledon år efter år, det är den finaste turneringen att spela.

TT: Var det tårögt att gå av centercourten efter matchen?
 -Nej, jag var mest besviken över förlusten. Samtidigt var jag oerhört glad över att ha nått final för jag vet hur svårt det är att vinna här.

Björkman, 36, tog tre raka Wimbledontitlar med australiern Todd Woodbridge 2002, 2003 och 2004. Tillsammans med Kevin Ullyett, Zimbabwe hade han tagit sig till årets final genom att bland annat besegra världsettorna Mike och Bob Bryan i semifinalen.

I finalen väntade andraseedade Daniel Nestor, Kanada/Nenad Zimonjic, Serbien. De två första seten gick till tiebreak där Nestor/Zimonjic, som var i final på gruset i Paris, tog det tuffa första med 14-12. Det var det längsta tiebreaket i en dubbelfinal i Wimbledon. Först på femte setbollen tog de hem setet sedan Björkman slagit en backhand i nät.

-Första setet var viktigt för matchen. Zimonjic är en medgångsspelare och fick en bra start. Och nu fick vi jaga i stället, sade Björkman till TT.

Björkman/Ullyett jagade dock bra och tog det andra tiebreaksetet med 7-3. I tredje set kom första breaket, tyvärr så var det i Björkmans serve och Nestor/Zimonjic tog hem setet 6-3. Även i fjärde set så bröt Nestor/Zimonjic, nu i Ullyetts serve till 2-3. En enda gång i matchen hade Björkman och Ullyett en breakboll och Nestor/Zimonjic tog fjärde set och matchen med 6-3.

-Skillnaden var att vi gav dom några enkla poäng i våra egna servegame. Och så servade dom otroligt bra, dom brukar annars vara ganska ojämna. Det var i alla fall kul att få avsluta på centrecourten även om det blev min första finalförlust i dubbel, sade Björkman som fick beröm av Nestor.

-Vi var väldigt fokuserade i dag och det måste man vara när man spelar mot Björkman, en av de bästa spelarna någonsin i singel och dubbel.

För Nestor innebar segern att han nu vunnit alla fyra grand slam-tävlingarna i dubbel. Tidigare har han med Mark Knowles tagit hem Australian open 2002, US open 2004 och Franska mästerskapen 2007.

Nestors fyra titlar är ändå inget mot Björkman som förutom de tre Wimbledontitlarna även vunnit Australian open tre gånger, Franska mästerskapen två gånger och US open en gång. Nu återstår bara en grand slam-turnering för svensken, US open i höst.

-Vi har haft två kanonveckor här så det känns bra inför de kommande veckorna, sade Björkman som dock ska spela Båstad nästa vecka med Robin Söderling.

Håkan Bergholtz/TT