ALVESTA

Mordrättegång inledd i Växjö Tingsrätt

På tisdagen inleddes rättegången mot den 25-åring som åtalas för mord på en 26-årig man i Alvesta i maj.
Mannen, som skulle avvisas, erkänner att han stuckit ihjäl den 26-åriga mannen med kniv, men hävdar i första hand att han handlat i självförsvar.

Den var en känslosam rättegång där vänner till och brodern till 26-åringen satt bland åhörarna. Och de lyssnade till åklagaren som beskrev vad som hänt i Migrationsverkets lägenhet i Alvesta i slutet av maj där den misstänkte och 26-åringen delade rum. 
Den åtalade släckte lampan för att gå och lägga sig, men strax därefter tänder 26-åringen lampan och en hetsig diskussion med ihärdiga knapptryck på strömbrytaren startar. Diskussionen eskalerar till ett slagsmål som slutar med att den åtalade tar upp en kökskniv och hugger 26-åringen i bland annat huvud och hals. När det händer ligger 26-åringen redan på golvet.
En tredje personen som är i rummet ser hela händelsen och vittnade under rättegången idag. Den misstänkte ringde själv till polisen och sa att han dödat en man men han nekar till mord och hävdar i första hand att det var nödvärn, möjligen grov misshandel och vållande till annans död, alternativt dråp, enligt mannens advokat Sven Bünger.
- Min klient har blivit attackerad och försvarade sig då och om det ska bedömas som avsiktligt dödande så är det mindre än ett mord och kan då bedömas som ett dråp, säger Sven Bünger.
Enligt den mordåtalade mannen var det 26-åringen som först höll i kniven - det var därför han kände sig hotad.
- 26-åringen hade kniven från början men lägger ifrån sig den när han attackerar min klient. Men den är då inom räckhåll för båda, säger Sven Bünger.
Men det blir alltså den åtalade som tar upp kniven och enligt åklagaren finns det inget tvivel om att det handlar om mord. Det eftersom mannen då de dödande knivhuggen utdelades ska ha varit så utslagen att han inte hade kunnat försvara sig. I övrigt vill åklagaren inte uttala sig för media innan rättegången är över.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se