Uppvidinge

Minnesstund efter dödsolyckan

Många ungdomar behöver stöd efter måndagens dödsolycka i Sävsjöström, där en 15-årig flicka omkom på det företag där hon sommarjobbade. På Älghultsskolan höll man på tisdagseftermiddagen en samling för flickans kamrater och andra som behövde någon att prata med.

Den 15-åriga flickan sommarjobbade på Sävsjöström Trä. Dödsolyckan inträffade när hon skulle rensa takrännor. Hon trampade igenom en lucka i taket och föll sju meter. 

I våras gick flickan ut nionde klass på Älghultsskolan, där man ordnade en samling på tisdagen.

Tända ljus och blommor på skolan

-Det är ett kriscentra, där vi bjuder in dem som känner ett behov av att prata om det som hänt, eller bara vill vara ledsna. Då finns vi här, säger Ann Axelsson, som är en av skolans rektorer.

-Vi är i personalrummet och har tagit fram lite ljus och lite blommor, och vi bjuder på fika för den som vill.

Vad tänkte du själv när du fick veta att den här olyckan hade inträffat?

-Det var så fruktansvärt, och så stort att bara ta in, säger rektor Ann Axelsson.

Sävsjöström Trä, där dödsolyckan inträffade, ligger inbäddat i grönska, i skogen en liten bit från Sävsjöströms samhälle. Här tillverkas trälådor, strö och emballage. Företaget har 25 anställda, men på tisdagen var det stilla. Man körde bara den verksamhet som måste vara igång. Några bilar stod utanför det röda kontorshuset, en metallstege stod lutad mot takfoten.

Företaget vill avvakta utredningen

Företagets vd Arne Johansson ville inte komma ut och prata med Sveriges Radio Kronoberg. Han säger att han vill avvakta den utredning som ska visa exakt hur det gick till när den 15-åriga flickan föll sju meter från taket och omkom.

I kyrkan i Lenhovda ordnas en minnesstund på tisdagskvällen, och under dagen har kyrkoherden Marianne Mossklint träffat de anställda på företaget.

-De är förtvivlade.

Vad säger de?

-Det finns liksom inga ord, säger kyrkoherden Marianne Mossklint.

Marianne Mossklint tror att många kan behöva samlas på tisdagskvällen, och därför håller kyrkan i Lenhovda öppet från klockan 18.

-En samling där vi har musik, möjlighet att få mötas, möjlighet att få tända ljus, att sitta ner här och bara vara, säger Marianne Mossklint, kyrkoherde i Lenhovda.

Kan ha saknat säkerhetsutrustning

Under tisdagen har både polisen och Arbetsmiljöverket påbörjat sina utredningar av dödsolyckan. Även skogs- och träfacket, som har 17 medlemmar på företaget, har haft en representant på plats.

Enligt de första uppgifterna från polisen ska flickan inte ha haft någon säkerhetsutrustning på sig. Men det är uppgifter som varken polisen, Arbetsmiljöverket eller företagets vd nu vill kommentera.

Minderåriga ska inte jobba på hög höjd

Det kan bli aktuellt med en förundersökning om arbetsmiljöbrott, enligt kriminalkommissarie Johan Andersson.

-Ungdomar som är såpass unga, som är minderåriga, ska inte arbeta på hög höjd på det här viset om det inte finns ett bra fallskydd. Nu vet vi inte om det finns ordentliga fallskydd där. Vi får se vad utredningen visar, säger Kicki Höök, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Växjö.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se