MARKARYD

Tomma lokaler kostar landstinget 100 000-tals kronor

Landstinget Kronoberg riskerar att få betala över 600 000 kronor för vårdlokaler som står tomma i centrala Markaryd.
Hittills har inte en enda patient fått vård i lokalerna.
- Det är aldrig bra. Det är något vi måste minimera, naturligtvis, säger Per Lindström som är ekonomichef för landstingets närsjukvård.

Landstinget Kronoberg har en kärv ekonomi och ett hårt tryck på vårdcentralerna.
I det läget betalar landstinget ut 160 000 kronor om året för 210 fräscha - men alltså tomma kvadratmeter - på Kungsgatan i centrala Markaryd.
Kontraktet, som är tecknat med en privat fastighetsägare, sträcker sig till utgången av 2010 och risken är att det kommer kosta landstinget runt 640 000 kronor utan att en enda patient fått vård i lokalerna.

Bakgrunden är att landstinget förbundit sig att ta över kontraktet från vårdbolaget Swefi Care som efter en rättslig prövning och heta politiska diskussioner tvingades överge Markaryd förra året.
- Det var försvarbart att försöka säkra upp lokalen. Sen blir det inte alltid som man tänkt sig. Det blir ekonomiska konsekvenser av det. Så är det ju i affärer över huvud taget, säger Per Lindström.
Tanken, när landstinget tog över kontraktet, var att säkra någon annan privat- eller landstingsdriven vård i de aktuella lokalerna.
Det hoppet lever fortfarande och det som kan bli aktuellt är en familjecentral, där både Markaryds kommun och landstingets egen vårdcentral i Markaryd ingår.
De första kontakterna är tagna. Redan till hösten 2008 skulle det kunna vara klart, enligt Per Lindström.
- Det är kopplat till om vi kommer fram tillsammans med andra aktörer om att starta en familjecentral, om det är det som är lösningen.
- Alternativt ska vi gå ur lokalen. Vi måste komma till ett ställningstagande nu för att minimera kostnaden.

Hur stor är den kostnaden i så fall?
- Det är klart att den kontrakterade kostnaden får vi stå för till stor del, säger Per Lindström.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se