Stoft får inte flyttas från kyrkogård i Växjö

Släktingarna till en bosnisk kvinna vill flytta hennes stoft från Hovshagas kyrkogård i Växjö till Bosnien. Men kyrkogårdsnämnden har vägrat gå med på deras krav. Och nu har länsstyrelsen också sagt nej.
Det har blossat upp en strid mellan kyrkogårdsnämnden i Växjö och en familj som vill flytta stoftet efter en avliden anhörig. Kvinnan begravdes på Hovshaga kyrkogård 1994. Hon avled hastigt och begravdes på kyrkogården, som är en av tre kyrkogårdar i Växjö stift som har begravningsplatser för muslimer. Och nu vill de anhöriga att hennes stoft grävs upp och flyttas till en familjegrav i Bosnien. Men det har kyrkogårdsnämnden vägrat att gå med på. Det är oklart i vilket skick kroppen är och nämnden befarar också att gravarna intill kan skadas. Familjen har överklagat beslutet till länsstyrelsen. Men länsstyrelsen går på kyrkogårdsnämndens linje. Stoftet får inte flyttas, slår myndigheten fast i sitt beslut som offentliggjordes på onsdagen. "Bestämmelserna om flyttning av gravsatt aska eller stoft ska tolkas restriktivt. Syftet med de restriktiva bestämelserna är att slå vakt om gravfriden", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".