Kritik mot datasystem avvisas

Överläkaren i Ljungby Mats Wilhelmssons massiva kritik mot datasystemet Cambio är överdriven, det säger Styrbjörn Östberg tillförordnad landstingsdirektör.

- Det finns problem. Vi jobbar med det. Men det är inte ett patientsäkerhetsproblem.

Enligt Mats Wilhelmsson är det stora problem på akuten i Ljungby med journaldatasystemet Cambio. Systemet är långsamt, användarovänligt och tar onödig tid från patientarbetet. Nu går han ut offentligt med kritiken för något måste hända, anser han.

- Hade jag som läkare infört en behandlingsmetod på de här lösa bolinerna som hade haft samma effekt på patientsäkerheten hade socialstyrelsen dragit in min legitimation dagen efter.

Chefläkaren Styrbjörn Östberg säger att patientsäkerheten inte alls äventyras, det är överdrivet och felaktigt.  Jämfört med det gamla pappersjournalsystemet är det här betydligt bättre och snabbare, hävdar han.

- I 99 procent av fallen får du fram informationen inom någon minut.

Nästan alla Kronobergare har sin journal i Cambio och det är mycket information som ligger där.

Det är vissa problem med prestandan, medger Styrbjörn Östberg, men det jobbar landstinget med kontinuerligt.  Mats Wilhelmssons kritik delas långt i från av alla som jobbar med systemet, tillägger han.

Vad gör landstinget nu  efter den kraftiga kritiken?

- Vi får väl ta oss till kirurgkliniken i Ljungby och se över hur man arbetar, se över utrustningen och datorer och se om det behövs någon annan insats, säger Styrbjörn Östberg.

Karin Ernstsson
Karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista